Kunstzinnige therapie

Wakker worden aan je eigen gebaar*

Dit kunstzinnige traject heeft een duur van vijf bijeenkomsten. Je gaat aan de slag met de kunstzinnige opdrachten. Samen kijken we naar je kunstzinnig werk en wat je daaraan hebt ervaren. Het kunstzinnig beeld, je eigen biografie en de vraag die je meebrengt helpen om je eigen gebaar op het spoor te komen. We bespreken uitgebreid met elkaar wat dit eigen gebaar jou zegt en hoe je hiermee verder wilt.

(*Wakker worden aan je eigen gebaar, is een methode die ontwikkeld is door Milou Dunselman.)

 

Je kunt dit traject als een afgerond geheel beschouwen. Ook kun je ervoor kiezen verder te werken aan je vraag binnen de kunstzinnige therapie dan wel binnen het biografisch coachen.

 

Verdiepingsfase

Binnen de kunstzinnige therapie, is het vinden van het eigen gebaar het startpunt van waaruit verder wordt gewerkt.

Er wordt een voorstel voor een behandelplan gedaan. Hierin worden regelmatig evaluatiemomenten opgenomen.

 

Tijdens de therapie werk je individueel. Over het algemeen vinden de afspraken eenmaal per week plaats. De therapieperiode van deze fase varieert van zeven tot twaalf weken. In overleg kan een periode langer of korter zijn. De periode wordt afgesloten met een evaluatiegesprek.

Jijzelf en je (mogelijke) verwijzer ontvangen aan het eind van de therapieperiode desgewenst een schriftelijke evaluatie.

 

Kunstzinnige therapie helpt je om vanuit je eigen kracht, je kwaliteiten en valkuilen te ontdekken en je gezonde kant te versterken. Daarbij kan het je meer in contact brengen met je gedachten, emoties en behoeften.

Met kunstzinnige therapie ga je actief aan de slag met tekenen, schilderen of boetseren. Op deze manier wordt er op zoek gegaan naar mogelijke antwoorden op je vraag en dienen nieuwe ontwikkelingskansen zich aan.

 

Doel

Met kunstzinnig werken wordt het eigen helende vermogen gewekt. De krachten in ieder mens die gezonde ontwikkeling bevorderen, worden aangesproken en kunnen een hulp zijn bij het herstel van lichamelijke- en/of psychische verstoringen in het evenwicht tussen ziekte en gezondheid. Door de inzet van de verschillende beeldende technieken en materialen kan het denken, voelen en willen worden aangesproken en kan zo een evenwicht ontstaan tussen deze gebieden.

 

Werkvormen

Tekenen wordt aangeboden op verschillende manieren en kan zodoende verschillende ervaringen oproepen. Twee voorbeelden daarvan zijn het vormtekenen en het geometrische tekenen. Vormtekenen brengt in beweging en bevordert de concentratie. Het exacte geometrische tekenen roept op tot wakkerheid en sluit aan bij het heldere denken.

Tijdens het schilderen spreekt het werken met kleur rechtstreeks tot het gevoelsgebied. Boetseren daarentegen vraagt moed en spreekt de wilskracht aan. De klei kan weerstand bieden waardoor grenzen ervaren kunnen worden.

 

Ervaring niet nodig

Ervaring met tekenen, schilderen of boetseren is geen voorwaarde om de therapie te kunnen volgen. Het gaat erom verbinding aan te gaan met datgene wat voor je staat.

Uitgangspunt is hierbij datgene wat je tegemoet komt op je levenspad en wat zich aandient tijdens het kunstzinnig werken. Nieuwsgierigheid is hierbij een mooi vertrekpunt.

 

Non- verbaal

Kunstzinnige therapie is een non-verbale therapie. Het doen en ervaren van het kunstzinnig werken staat voorop. Waar nodig kan een gesprek helpen om tot reflectie en inzicht te komen. Van daaruit kun je nieuwe stappen zetten.

 

Actief werken met beeldende technieken levert nieuwe ervaringen op en helpt je je ontwikkeling in eigen hand te nemen.

Verbinding Verbeeld

Privacyverklaring ~ Algemene voorwaarden ~ Disclaimer

© 2011 - 2024 Verbinding Verbeeld ~ Webdesign: WEN Kunst Webdesign ~ Logo design: Marieke Steegh